Utö

Längst ut i havsbandet ligger Utö som är en av de största öarna i Stockholms södra skärgård. Till Utö kan du åka året runt och här hittar du flera restauranger, bageri och butiker. Hit tar du dig med Waxholmsbolagets båtar från Strömkajen eller Årsta brygga. För dig som kommer med egen båt har Utö en stor gästhamn. Här finns plats för cirka 300 båtar och du har tillgång till duschar, bastu, tvättstuga och toaletter.

Historia

Utö är en historisk ö och här bosatte sig människor redan i mitten av 500-talet. På Utö utvanns tidigt järnmalm ur gruvorna vilket under lång tid var den viktigaste inkomstkällan för Utö-borna.

Under 1800-talet började de första sommargästerna besöka Utö.

Sommarnöjen på Utö

Ett bra sätt att uppleva Utö är på cykeln. Hyr cyklar i hamnen. Det finns även barncyklar och cykelkärror om du har barn som ska följa med på cykelturen. Njut av den vackra skärgårdsnaturen, härliga sandstränder och vackra klippor där du kan sola och bada. Passa även på att njuta av en god lunch eller middag på Utö värdshus. Här har restaurangen öppet året runt och Utö värdshus fungerar även som hotell, vandrarhem och konferensanläggning.