Inred i skärgårdsstil

Många är vi som när en dröm om livet på landet, kanske en gård där höns och katter kan springa fritt eller ett vackert skärgårdshus med omedelbar närhet till vatten och bad. Ofta är det något äldre hus, byggda under en viss epok, som nyttjas som sommarbostad, pensionat, permanentboende och liknande, och då gäller det att gå varsamt fram när det handlar om renovering och inredning.

Läs på om husets historia

Innan man börjar köpa på sig möbler och annan inredning bör man alltså läsa på lite om tidsepoken då huset byggdes, kanske ta reda på vilka som bott där tidigare och hur det har sett ut runt omkring genom historien. Försök sedan vara trogen den epoken och stilen när möbler och inredning ska handlas, oavsett om det är en gård, stuga eller ett skärgårdshus som ska inredas (eller renoveras).

Är det så att man har köpt huset med inventarier kan man med fördel rensa ut sådant som inte stämmer överens med den stil man tänkt sig och antingen ordna en egen loppis eller lämna in sakerna till en loppis i närheten. Att köpa nytt går naturligtvis bra, så länge det går i samma stil som husets stil. Det mest miljövänliga är dock att blanda gammalt och nytt, vilket också bidrar till en mer personlig touch till inredningen.

Inred i sann skärgårdsstil

Har man köpt en gammal gård bör man renovera och inreda enligt den tidsepok som gården byggdes, likadant är det när det gäller sjöbodar, stugor och skärgårdshus etcetera. Stilarna skiljer sig åt en hel del, och vi har valt att fokusera på skärgårdsstil i just den här artikeln.

Nedan följer en lista med möbler, inredningsdetaljer, mönster och material som är typiska för den här stilen, samt tips på var man kan köpa dem.

Typiska mönster, färger och material

– Rotting, ljust och mörkt trä, läder, quiltat, blått och vitt, randigt, blommigt, linne och hampa.

Ett enkelt sätt att skapa en sann skärgårdskänsla är att tapetsera med randiga tapeter, gärna i grått och vitt eller blått och vitt. Att använda samma eller liknande tapeter i hall, vardagsrum och kök gör att inredningen känns enhetlig och binder ihop övriga mönster och färger på ett fint sätt.

– Exempel på fina, stilenliga och billiga tapeter är Varva från Duro och Anthologie från Galerie.

Ett annat sätt att skapa den rätta känslan är att möblera med bord och stolar i rotting blandat med olika träslag, soffor och fåtöljer i ljusa färger, kuddar i kraftigt bomullstyg (gärna randigt) och lyxiga ull- eller pälsplädar.

– Exempel på möbler som passar in i stilen finns bland annat hos Confident Living, Åhléns, Artwood och Gripsholm, som även har en hel del textilier och andra detaljer som passar fint.

Typiska inredningsdetaljer och dekorationer

Träbåtar, sjöfåglar, snäckor, hunnertinor, trådkorgar, packlårar, drivved, färska blommor, plädar och kuddar.

– Gör ett besök på den lokala loppisen och leta efter autentiska inredningsdetaljer: hummertinor, modellfartyg, tavlor, lampor, porslin, glas, vaser och mycket mer. Snäckor, blommor, vass och drivved kan man med fördel plocka själv i naturen.

Lycka till!