Båtluffa i Stockholms skärgård

Stockholms skärgård består av cirka 30 000 öar som erbjuder underbara naturupplevelser. Om du ännu inte har provat på att båtluffa i Stockholms skärgård bör du köpa ett båtluffarkort, packa ryggsäcken och ge dig iväg. Du väljer själv hur länge du vill stanna kvar på en ö och när du känner att det är dags att hoppa på en båt och luffa vidare. Den stora frihetskänslan som infinner sig när man kliver på båten och åker genom kobbar och skär till en ny destination är oslagbar. Öluff passar även utmärkt för barnfamiljen. Det är spännande för barn att åka båt och utforska nya öar med dess spännande äventyr. Ge dig ut i skärgården för en härlig öluff under några dagar och känn hur storstadsstressen rinner av dig.

Båtluffarkortet laddas på ett Access-kort och är en biljett för båtresor hos Waxholmsbolaget och Cinderella. Med kortet får du göra ett obegränsat antal resor och det gäller under 5 dagar. Öluffarkortet är gratis för barn upp till 6 år. Vill ni vara ute under en längre tid kan det istället löna sig att köpa ett periodkort som gäller under 30 dagar.

Waxholmsbolagets båtar går ofta mellan öarna under högsäsong och lämnar stort utrymme för att vara spontan och åka från ö till ö. En del av skärgården har dock lite sämre kommunikationer och på vissa öar kan det vara bra hålla ett öga på tidtabellen. Som båtluffare kan du tälta, hyra stuga, vandrarhem eller bo på hotell. Fördelen med att tälta är att du inte behöver bekymra dig om det finns lediga boenden på den ö du åker till. Det är bara att slå upp tältet på en tältplats, grilla, ta en öl i solnedgången på en solvarm skärgårdsklippa och njuta.

För att hinna åka runt till så många öar som möjligt under 5-dagars perioden är det smart om du följer en av Waxholmsbolagets båtluffarleder; den södra leden, den mellersta leden och den norra leden. Med Waxholmsbolagets båtluffarkarta får du bra tips på hur du kan ta dig fram i skärgården och vad du kan hitta på när du besöker de olika öarna. Glöm inte att ta med varma kläder, dricksvatten och mobiltelefon. Det brukar vara möjligt att ladda upp mobilen när du sitter på båten.