Hur är det egentligen att bo i skärgården året runt?

För den som tycker om friluftsliv och naturen är det en ren lyx att få möjlighet att tillbringa året runt i skärgården. Det är en härlig känsla när sommargästerna åker in till stan igen efter semestern, och du får stanna kvar i den vackra skärgårdsmiljön. Här lever man nära naturen och ser årstidernas växlingar på ett helt annat sätt än inne i stan. När det är vinter är det verkligen vinter, med mycket snö som ligger kvar länge, och på sommaren är sommardagarna underbara med sol, bad och varma skärgårdsklippor.

I skärgården finns det inga gatlampor som lyser upp i mörkret och på hösten och vintern är det alldeles tyst. För vissa kan det bli för mycket och man kan känna sig isolerad av tystnaden och det bäcksvarta mörkret, medan andra människor njuter av det.

Som permanentboende i skärgården får du ofta lätt kontakt med andra åretruntboende i samma område. På en enslig skärgårdsö är man mer utsatt än i stan och det kan kännas tryggt att ha en fin kontakt med sina grannar om någon oförutsedd händelse skulle inträffa. Om du är en av alla människor som drömmer om att flytta ut i skärgården permanent är det ett bra tips att hyra ett hus över vintern på den ö du är intresserad av. Lär känna de fastboende och känn av hur du trivs med tystnaden och mörkret i skärgården innan du slår till och köper din egen skärgårdsvilla.

Förutsättningarna för att bosätta sig året runt i skärgården varierar naturligtvis beroende på vilken ö du bor på. På Möja finns det till exempel både förskola, skola, vårdcentral och butiker som har öppet året runt. Ön är ett bra alternativ för den som vill leva skärgårdslivet men samtidigt få en del praktiska delar förenklade.