Bygg ditt eget hus ute i skärgården

För många är det en dröm att ha sitt egna hus ute i skärgården, antingen som semesterboende eller som permanentboende. Närheten till havet och naturen gör gott för både barn och vuxna. Först och främst måste du bestämma vilken av alla skärgårdsöar som du vill bo på. Det finns ju en uppsjö att välja på och alla har sina för- och nackdelar. Det är en god idé att semestra på lite olika öar i förväg och se vilken som faller dig i smaken. Att bygga ett hus är trots allt ett stort åtagande och det gäller att det känns 100 % rätt innan du tar dig an bygget.

Satsa på ett hållbart tak

Oavsett om du ska använda ditt nya hus som permanentboende eller inte är det viktigt att det är tåligt och håller för det svenska klimatet året om. Därför är det viktigt att du har ett tak som stänger ute fukt, snö och regn året om. Genom att anlita https://villatakexperten.se/ kan du försäkra dig om att taket blir korrekt lagt och håller som det ska. Du kan välja mellan flera olika taktyper som till exempel pannor, plåttak och energitak. Innan du tackar ja får du även en offert att förhålla dig till. Taket är något som inte bör tummas på när du ska bygga din skärgårdsvilla.

Tänk på att det är långt till hantverkare

Skärgården är ofta blåsig och ditt hus kommer att utsättas för slitage över tid. Tänk också på att du är ganska isolerad på en ö och det kan ta lång tid innan en hantverkare kan komma ut till dig. Därför är det viktigt att du väljer hållbara material genom hela huset. Det gäller även allt från vitvaror till rör och porslin. Med dagens breda utbud kan ditt hus både vara lyxigt och hållbart utan att du behöver tumma på något.

Få hjälp att ansöka om bygglov

Innan du börjar bygga måste du förstås ansöka om bygglov och eventuella andra tillstånd som kan behövas. Om du inte vet vilka tillstånd du behöver är det bäst att be om hjälp från en byggfirma eller liknande. När du anlitar den firma som ska bygga själva huset så brukar de även kunna ge rådgivning och hjälp om tillstånd och alla förberedelser som krävs innan bygget kan starta. Tänk på att det kan vara lång handläggningstid på bygglov och att du bör planera därefter. Om du endast ska bygga ett litet attefallshus på under 30 kvadrat så behöver du som regel inget bygglov. På skärgården måste du även ta hänsyn till saker som strandskydd vilket innebär att du inte får bygga närmare än 100 meter från sjöar. I så fall måste du först lämna in en ansökan. Om du vill bygga på en mindre ö kan det alltså bli svårt att få tillstånd.