Bygga hus i skärgården

Hör du till den lyckliga skara som kunnat köpa en tomt i skärgården för att bygga ett hus i denna underbara miljö? Det är en spännande resa med lite andra utmaningar än husbyggen på fastlandet, men väl värt besväret. I skärgården finns en annan värld och den finns året runt även om det är fler som besöker den sommartid.

Byggtransporter till en ö

Beroende på hur stor eller liten ö din tomt finns på kan transporterna gå till på lite olika sätt. Är det riktigt svårt att komma fram kanske det behövs helikopter som släpper av allt på plats men i de flesta fall går det att frakta ut byggmaterial med båt eller färja. På de större öarna finns oftast enkla bilvägar som gör det mycket enklare. Då kan exempelvis en betongbil köra hela vägen från start till mål utan att något behöver lastas om med allt vad det innebär. Samma sak gäller förstås byggvirke och i framtiden också ett flyttlass. Det är bra mycket enklare om man slipper lasta om bohaget mellan bil och båt halvvägs.

Byggnadssnickare lokalt

Använd gärna lokala hantverkare om det finns, då slipper du alla bekymmer med jobbresor eller övernattningar under den tid bygget pågår. Byggnadssnickare finns nästan alltid och det är ganska vanligt med andra hantverkare också och många är allmänt praktiska med bred erfarenhet. Det finns dock vissa saker i ett husbygge som är extra viktigt. Elektricitet och VVS måste helt enkelt skötas av proffs med rätt behörigheter för trygghetens skull. Taket är också viktigt och här kan DM Tak allt som behövs för ett tak som håller många år framöver.

Slutfix och inflyttning

Till sist är det dags att fundera på inredning, möbler och utrustning rent allmänt. Allt ska fraktas ut och kanske bäras sista biten fram till dörren så det gäller att tänka smart. Ta med lite varje gång eller satsa på en stor och väl genomtänkt transport från dörr till dörr. Fundera på hur mycket som egentligen behövs. Handlar det om avkopplande sommarliv några veckor blir det kanske enklare utan alltför många prylar. Möbler måste finnas såklart, både för inne- och utebruk. Lite husgeråd för matlagningen likaså. Med det på plats brukar det gå utmärkt att njuta sig igenom semestern. Tassa ut på bron på morgonen och andas in den rena luften, ta en promenad i omgivningarna. Besöka den lokala affären, krogen eller fiket ibland. Det där att bara vara är ett underskattat nöje. Samma sak med tystnad. Nästan alla skärgårdsbesökare brukar kommentera tystnaden. Den är magisk i skärgården.