Sol och vind och vatten i Skärgården

Skärgård, ett vackert ord om en vacker miljö. Det finns många olika skärgårdar, var och en med sin speciella karaktär. Västkustens skärgård med sina karga klippor och tätt liggande sjöbodar skiljer sig mycket från Ostkustens ofta skogbeklädda öar. Det kan också diskuteras var skärgården egentligen börjar och slutar, räcker det med lite havsvatten i närheten för att det ska räknas som skärgård? Kan det ens räknas som skärgård om det går att köra bil ända fram? Kanske är det mest en känsla det handlar om. Sol och vind och vatten? Gärna sommar också, såklart.

Fritidsboende i skärgården

På öar med fast landförbindelse är det ofta attraktivt att bosätta sig. I alla fall om det finns kommuncentra med skolor och arbetsplatser inom rimligt resavstånd. För öar utan bro eller färja är verkligheten lite bistrare, men faktum är att de största öarna ofta har en bofast befolkning ändå. Det kan finnas både affär och skola på öarna om än i miniformat. Ett pyttelitet mikrosamhälle helt enkelt. Arbetstillfällen finns det gott om lokalt, men inte i alla branscher förstås men hantverkare av alla de slag får snabbt fulltecknat i almanackan eftersom det finns mängder av fritidshus som behöver service. Det renoveras, byggs ut och byggs till hela tiden. Nya altaner och bryggdäck ska planeras och byggas. Det behövs både elektriker och VVS-montörer för att installera exempelvis spa-bad i trädgården eller bygga en ny tvättstuga. Det finns mycket att välja på hos Rörfokus både för hus och trädgård och hantverkare finns oftast lokalt.

Lokalt engagemang och entreprenörskap

I Skärgården som på många andra orter i glesbygden kan det lokala engagemanget vara stort. Det finns en Gnosjöanda som heter duga. Den som bor på en ö i skärgården är van att hitta en hjälpande hand längst ut på den egna armen. När det behövs något viktigt går det att starta en förening tillsammans, till exempelvis för att få bredbandsuppkoppling, något som idag är nästan nödvändigt för de flesta. Det finns bredbandsföreningar lite varstans som sett till att det blivit möjligt med bra uppkoppling även i skärgården och det har verkligen visat sig viktigt under pandemiåret då många fritidshusägare flyttat ut för att distansjobba från stugan om kontoret ändå är stängt. Kanske kan det leda till fler bofasta i framtiden, det kan vi bara sia om. Men helt klart har skärgårdssamhällena vuxit räknat till befolkningsantal under pandemin.

Turism i Skärgården

Visst är turismen omfattande och viktig. Men säsongen är extremt kort och väderberoende så för de allra flesta är inte turisterna den huvudsakliga inkomstkällan även om det går att hyra ut sjöboden några veckor under högsäsong. Den inkomsten är förstås välkommen men det behövs inkomst resten av året också och det är då det är så viktigt att mikrosamhället fungerar. Att det finns kommunikationer och samhällsservice. Det måste helt enkelt funka att bo där.