Skärgården – Ett svenskt paradis!

Att åka ut i skärgården är bland de vackraste upplevelserna man kan ha en varm sommardag! Sverige är känt för sina vackra skärgårdar med charmiga öar och röda hus med vita knutar. Många båtar går mellan skärgårdsöarna och många öar har fantastisk mat med skaldjur, fisk eller annat gott man kan avnjuta till havets brus.

Att bosätta sig i skärgården

Om man har turen att ha köpt en vacker tomt i skärgården och vill bygga hus, finns det bra tips

när man ska bygga hus i skärgården som man ska tänka på. Ofta är det bra att till exempel anlita en lokal byggnadssnickare. Ett hus behöver ett riktigt bra tak som håller i många år. Många villor oavsett lokalisering, behöver ett tak som skyddar för vind, kyla och väta. Bor man i Stockholm, kan man med fördel anlita Villatakspecialisten som verkligen kan allt om takrenovering och att lägga nya tak! Tak är viktiga till alla hus både på fastlandet eller i skärgården. Väljer man att bosätta sig i skärgården, är det bra att fundera ut om man vill bo på en mindre ö eller en större med mer befolkning. Nästan alla som bor ute i skärgården äger en båt. Även om det går skytteltrafik med båtlinjer mellan öarna, är det ändå praktiskt att kunna ta sig till inlandet på egen hand. Bor man på en mindre ö, kan man bara ta båten till närmaste ö där det finns mer mataffärer och nödvändigheter. De flesta skärgårdsöar som är bebodda, har dragen el och vatten. Bygger man ett hus på en mycket liten ö utan el, finns det smarta lösningar med solceller och eget vindkraftverk! Både solceller men även eget vindkraftverk, kan generera helt egen el till huset så att man klarar sig utmärkt. När det kommer till vatten är bästa lösningen att ha egen brunn med dricksvatten.

Nöjen i skärgården

Något som är riktigt roligt är att båtluffa i skärgården med olika skärgårdsbåtar. Bara Stockholms skärgård har hela 30 000 unika öar stora som små. Ska man båtluffa mycket kan det vara smart att köpa ett båtluffarkort som laddas som ett Access-kort. Detta kort fungerar som en biljett för båtresor hos Waxholmsbolaget och en påladdning ger obegränsade resor i 5 dagar. En mysig familjeaktivitet kan vara att packa en picknickväska och bege sig ut till vackra öar för familjen som Grinda, Sandhamn eller Fjärdlång. Dessa öar är givetvis något som kan passa alla med sin storslagna natur och mysiga matställen.

Klassisk skärgårdsmat är bland annat fisk, skaldjur och allt annat gott som havet kan bjuda på. Givetvis finns det även en mängd annan god mat som grillat och vegetariskt. Att äta ute på en skärgårdsrestaurang och njuta av vattenutsikten, förhöjer både smak och känsla. Tycker man om

rökt fisk och räkor, ska man absolut besöka Båtshaket på Ålö ute vid Utö. Vill man ha en förstklassig matupplevelse med storlagen utsikt, ska man besöka Seglarrestaurangen på Sandhamn Seglarhotell! Här kan man boka bord vid en underbar terrass och äta mat som klassiska rätter med skaldjur, rimmad lax, och grillat kött. En annan förstklassig skärgårdsrestaurang är Restaurang Holmen Kök & Bar som ligger i gästhamnen i Saltsjöbaden. Vilken matställe eller mysigt café man än väljer smakar allt så mycket bättre i den svenska skärgårdens paradis!