Så underhåller du skärgårdshuset

Fritidshus, framför allt de som ligger i skärgårdsmiljö, behöver regelbundet underhåll. Vind, vatten och sol sliter på huset, vilket gör att du som husägare behöver sköta om det med jämna mellanrum. Ibland krävs det större renoveringar, exempelvis takarbeten, för att hålla fritidshuset i gott skick. Det viktigaste är att du kontinuerligt underhåller skärgårdshuset för att undvika större fuktskador eller andra problem. Här hittar du de bästa tipsen.

Investera i ett hållbart tak

Taket är husets viktigaste del. Taket är husets mössa och måste skydda mot väder och vind. Hus i skärgårdsmiljö är särskilt utsatta för hårda väderförhållanden med regn, snö, stark sol och hårda vindar. Om det regnar in genom taket kommer hela huset att skadas. Därför bör din första prioritering vara att underhålla taket. Plåtslagaren och takentreprenören https://norrmalmsplat.se/ utför alla typer av takarbeten. Med 25 års erfarenhet som plåtslagare i Stockholm kan de utföra samtliga plåtslageriarbeten på tak, även tätskiktsarbeten. De kan genomföra mindre takarbeten på befintliga tak såväl som byggandet av helt nya tak. De målar och förseglar takpannorna så att de blir motståndskraftiga mot väder och vind. Du kan även anställa dem för bandtäckning, vilket innebär att plåten tillverkas och levereras i långa band. Banden sammanfogas och falsolja eller tätningsmedel stryks på. Norrmalms Plåtslageri genomför takarbeten som håller länge. De erbjuder 15 års garanti och 30 års materialgaranti på nyproduktioner och renoveringar.

Det finns många fördelar med att välja plåttak till huset i skärgården. Dels är det snyggt och tidlöst, vilket gör att det passar många olika hus- och taktyper. Dessutom har plåt en glatt yta som gör att mossa och alger inte kan fästa lätt. Den glatta ytan gör även att snö lättare rasar av, vilket kräver mindre underhåll på vintern. Plåt är en av de taktyper som är enklast att tvätta och hålla rent. Plåt har dessutom en livslängd på 30-50 år, vilket gör det till ett hållbart takmaterial. Det kan behöva målas om med jämna mellanrum, vilket i sin tur förlänger livslängden på taket. Välj helst en miljömärkt färg när du målar om skärgårdshuset.

Gör en regelbundna kontroller

Det viktigaste är att upptäcka eventuella problem i fritidshuset i god tid för att undvika att de utvecklas till större fuktskador. Bland annat bör du regelbundet kontrollera fönster, skorsten, dränering, stuprännor, fasad och vindskivor. Fritidshus drabbas ofta av fuktskador på grund av att de ofta är byggda i extra utsatta områden. Med jämna mellanrum bör du inspektera innerväggarna för att se till att det inte är några fuktfläckar eller annat som tyder på fuktproblem. Var också uppmärksam på mögellukt i skärgårdshuset. Sist men inte minst bör du även kontrollera att huset inte angripits av skadedjur, exempelvis möss. Genom att regelbundet göra dessa underhållskontroller minskar du risken för att du behöver genomföra kostsamma renoveringar.