Bygga om sommarstugan till permanentboende

Allt fler köper sommarstugor i skärgården och bygger om dem till välisolerade åretruntbostäder.

Antingen bygger du om hela huset på en gång eller så flyttar du in i fritidshuset och förbättrar standarden allteftersom.

En av de viktigaste aspekterna när man bygger om ett fritidshus till ett åretruntboende är att se till att huset har en bra värmekälla och att uppvärmningskostnaderna hamnar på en bra nivå. En luftvärmepump brukar vara en bra investering och ger även en behaglig inomhusmiljö. Har du en braskamin kan du använda den som reservvärme om det blir riktigt kallt under en period. Många fritidshus kan dessutom behöva tilläggsisoleras för att spara på värmekostnader och för att huset inte ska bli för kallt på vintern. Vad har huset för fönster idag? Du bör satsa på 2-glas eller 3-glas fönster för att inte allt för mycket värme ska gå förlorad.

Har huset tidigare enbart använts på sommaren finns det risk för att du behöver se över elen. Ta reda på om det finns tillräckligt med el framdraget till huset som klarar av en ökad belastning när du gör om huset till ett permanentboende.