Sandhamn

Sandhamn finns i yttre Stockholms skärgård och är ett sommarparadis för både stora och små. Här hittar du vackra skärgårdsklippor, vindpinade skärgårdstallar och fantastiska vita sandstränder.

Från Strandvägskajen i Stockholm tar du dig till Sandhamn på ett par timmars resa med båt. Du kan även ta båten från Stavsnäs Vinterhamn på Värmdö som tar dig till Sandhamn på under en timme.

Sandhamn är väl värt ett besök året runt, men på sommaren lever ön upp och hit kommer såväl kompisgänget som barnfamiljen för att tillbringa några härliga semesterdagar. Ön erbjuder service som bland annat butiker, bageri, restauranger, barer och hotell. Vidare har Sandhamn en vacker skärgårdsbebyggelse med en genuin atmosfär och här bor omkring 100 personer permanent. I den inre delen av ön finns inga byggnader utan ytan täcks av den vackra tallskogen.

Barnfamiljer älskar Sandhamn och besök passar barn i alla åldrar. Ön är perfekt för bad och naturupplevelser. Här finns flera barnvänliga sandstränder där man kan bygga sandslott i den vita sanden och bada i havet. Eller varför inte packa ryggsäckarna med matsäck och ge sig ut på promenadstigarna bland vindpinade skärgårdstallar och cykelvänliga vägar för spännande utflykter. På Sandhamns Seglarhotell finns dessutom en stor utomhuspool där barnfamiljen kan sola, bada och leka.

Historia

År 1865 startade den första reguljära ångbåtstrafiken till Sandhamn och stockholmarna började besöka ön under semestern. Sandhamn kallas även för Sandön eftersom ön till stor del består av sand. Ön är numera mycket naturskön, men var tidigare var den en karg sandö. Man har med åren planterat tallar och skapat en fantastisk tallskog här.

Sommarnöjen på Sandhamn

På Sandhamn spenderar du sköna sommardagar. Segla, fiska, bada, vandra, cykla och njut av den vackra skärgårdsnaturen. Du kan även hyra kajaker och skrindor på ön.

Missa heller inte ett besök på Sandhamns eget skärgårdsmuseum.