Aktiviteter i Stockholms skärgård

För den som vill spendera några sköna dagar i Stockholms skärgård finns det många olika spännande aktiviteter som passar oavsett ålder.

Vandring

För den som tycker om att vandra är skärgården en perfekt plats. Det är bara att packa ryggsäcken med matsäck, hoppa på en skärgårdsbåt och börja utforska någon av de cirka 30 000 öarna.

Naturen skiljer sig mycket mellan skärgårdens olika delar och det finns alltid något nytt att upptäcka. Ta med dig en karta och ge dig ut för att utforska öarna själv, eller vandra i grupper som leds av en erfaren guide.

Paddla kajak

Att glida omkring i en kajak genom lugna vikar är en minnesvärd naturupplevelse. Många av de större öarna har kajakuthyrning, och den som aldrig har paddlat kajak tidigare kan anlita en guide. Om du vill ge sig iväg på ett lite längre äventyr finns det även paketerbjudanden att köpa med kajakpaddling, boende och mat.

Cykling

Att ta sig fram på cykel är ett av de bästa sätten att utforska skärgården. Här hittar du cykelvänliga vägar som slingrar sig genom öarna. För den lite mer äventyrliga finns även möjlighet att ta sig fram genom tuffare terräng eller längs med klipporna. Om du vill ta med din egen cykel går det ofta bra att ta med cykel på reguljärbåtarna, annars erbjuder många öar cykeluthyrning. Ibland finns även tillbehör som barnsadlar, kylväskor och cykelkärror att hyra.

Bada

Skärgårdsöarna erbjuder en mängd alternativ för dig som vill tillbringa varma sommardagar i vattnet. Här kan du bada i havet eller i lugna insjöar. Det finns vita sandstränder och skärgårdsklippor. Eftersom allemansrätten gäller kan du hoppa i var du vill, se bara till att det inte är på någon annans tomt. Två smultronställen är Trouville på Sandhamn och Djurö havsbad på Värmdö.

Trouville

På Sandhamn hittar du Trouville. och här spenderar du lata dagar på den vidsträckta stranden med vit sand. Har du tur lägger glassbåten till vid stranden under ditt besök.

Djurö havsbad

Djurö havsbad brukar uppskattas av barnfamiljen. Förutom den vackra sandstranden finns här även minigolf, boule, restaurang och en glasskiosk

Ridning

Att uppleva skärgården från hästryggen kan man göra oavsett om man är en van ryttare eller om man inte har tidigare erfarenhet av hästar och ridning. Med hjälp av en ridledare kan även nybörjaren ta sig fram genom skogsstigar och längs med ständerna.

Fiske

Skärgården har en historia och tradition som präglats av fiske. Du kan fiska från skärgårdsklippor, på stränderna eller från båten. Ge dig ut själv eller häng med på guidade fisketurer som tar dig till de bästa platserna för fiske.