Köpa lägenhet i skärgården

Att ombilda hyresrätter till bostadsrätter ute i skärgården har blivit vanligare även om de flesta bostadsformer ute i skärgården är villor och hus. Det finns fortfarande en del öar och platser vid havet längre ut från städerna som erbjuder möjligheter att köpa en lägenhet i en bostadsrättförening. Det är ju inte alla som vill eller har råd att köpa ett stort hus, men som ändå vill ha närhet till grönt och till vattnet. Var kan man köpa en lägenhet i skärgården?

Bostadsrättföreningars skick ute i skärgården

Om du ska köpa lägenhet eller hyra ut den vill du säkert veta hur god bostadsrättföreningens ekonomi är samt hur förvaltning och allt fungerar så att du inte köper grisen i säcken, oavsett om den ligger i skärgården eller i en stad. Kolla upp din BRF ordentligt. Många bostadsrättföreningar tar hjälp av företag som Nabo för att hålla hela den administrativa biten i gott skick. Gör en noggrann research innan köpet.

Stockholms skärgård

I Stockholms skärgård finns det flera ställen som ger dig möjlighet att bo permanent i skärgården utan att behöva köpa villa eller fritidshus. På Vaxholm bor till exempel ett större antal människor i lägenheter. Även vid Strömma och på flera ställen ute på Värmdö kan du hitta bostäder till salu och köpa in dig i en BRF. En del av lägenheterna är dessutom nybyggnationer och fastigheter i mycket modernt skick. Vissa liknar till och med hus i mindre variant. Vill du längre bort från Stockholm men ändå ha närheten till stadsliv, är Nynäshamn ett alternativ.

Västkusten

På västkusten finns flera öar och städer vid vattnet där du kan hitta bostadsrättföreningar som säljer lägenheter. Ett underbart tillfälle att hitta ett boende med småstadsidyll, närliggande klippor och badmöjligheter samt historia och kultur. Städer som Halmstad och Göteborg där vattnet finns in på knuten ger dig många tillfällen att hitta en bostad med havsutsikt och nära till bad. Du kan, även om det inte är lika enkelt och utbudet är mindre, hitta en lägenhet på ställen som Smögen eller Dyrön. Dock brukar de flesta köpa en lägenhet där för att hyra ut under sommarmånaderna till turister. Det är en lukrativ affär. Saken är bara den att de boende på öar som Smögen och Dyrön inte vill att det ska bli för exploaterat, därav ett mindre antal lägenheter.

Östkustens skärgård

Den svenska östkusten är den del av landet där skärgården är som viktigast och mest bestydelsefull. Från Höga Kusten ner till Stockholms skärgård och Trosa och vidare ner mot Sankt Anna, Gryt och Västervik, finns det många lägenheter att köpa – både som permanentboende eller för att köpa och sedan hyra ut. På östkusten har du massor av mysiga öar där du får vara någorlunda ifred samtidigt som det ligger många pittoreska sommarstäder från norr till söder att åka in till när du vill handla eller åka på sightseeing.