Att försörja sig som skärgårdsbo

Många drömmer om att lämna storstaden och bosätta sig i skärgårdslugnet. Att bo i skärgården året runt innebär att man får leva nära naturen och man blir ofta inkluderad i en härlig gemenskap och familjär stämning med de övriga bofasta grannarna. Men det som hejdar många att ta steget är hur man ska försörja sig om det är för långt för att kunna pendla in till stan. Om du verkligen vill flytta till drömhuset ute i skärgården ska du inte låta jobbet stoppa dig, med lite kreativitet går det alltid att lösa den biten.

Jobba hemifrån

Numera finns det allt fler arbeten som godkänner att man jobbar hemifrån en eller flera dagar i veckan. Om man trivs med att jobba hemifrån kan det innebära en stor livskvalitet då man slipper restiden till och från jobbet, och även har möjlighet att ta en härlig skogspromenad på lunchen. Hör med din nuvarande arbetsgivare om det går att lösa på något sätt.

Frilansare

Det är många frilansare som bosätter sig i skärgården. Om man kan arbeta platsoberoende och bara behöver ta sig in till stan för möten någon eller några gånger i veckan kan det fungera riktigt bra att göra iordning ett hemmakontor och sköta arbetsdagarna hemifrån.

Lokala företag

Kan du tänka dig att sadla om och prova på något helt nytt? Undersök vilka företag som finns verksamma där du vill bosätta dig och fundera på om någon av dem skulle kunna bli din nya arbetsgivare.

Hantverkare

Efterfrågan på hantverkare i skärgården är alltid stor. Skärgårdsbor bor i hus och det finns alltid någon sommargäst eller åretrunt boende på ön som behöver hjälp med att bygga en ny altan eller laga ett läckande tak.