Grinda

Grinda är en av Stockholms skärgårds mest uppskattade öar, och ett besök på den här ön passar alla åldrar. För stockholmarna är Grinda en stor favorit och många återkommer hit år efter år.

Grinda ligger i den östra delen av Saxarfjärden och har ingen vägförbindelse. Med båt tar det dig ungefär en timme att åka hit från Stockholm, och när man anländer till Grinda med Waxholmsbåtarna kliver man av på den norra eller södra bryggan. Mellan bryggorna finns en trevlig grusväg för den som vill promenera tvärs över ön och ta båten hem från den andra bryggan.

Åker du hit med egen båt finns det möjlighet att lägga till vid gästhamnen på den södra delen av ön. Här hittar du även en sjömack, elskåp, duschar, toalett och möjlighet att slänga sopor.

Historia

På 1940-talet köpte Stockholms stad denna vackra ö för att ge stockholmarna möjlighet att tillbringa semestern i skärgården, och numera ägs Grinda av skärgårdsstiftelsen. Ön har tidigare ägts av Henrik Santesson som var Nobelstiftelsens förste direktör, och användes som sommarnöje för hans familj och vänner. 1906 lät han bygga den gula och pampiga sommarvilla som numera är Grinda Wärdshus.

Sommarnöjen på Grinda

På Grinda finns det mycket att göra för både stora och små. Här hittar du många platser för bad med både klippor och sandstränder. För den lite mer äventyrlige finns det möjlighet att hyra kajaker, klättra i berg, spela volleyboll, boule eller prova på att skjuta med pilbåge.

För den som vill stanna kvar en natt eller två på ön finns det välordnade campingområden, vandrarhem och många stugor att hyra. Eller varför inte lyxa till med en övernattning på vackra Grinda Wärdshus? På kvällen kan du ta en drink i baren och äta en riktigt god middag med förstklassig mat och service i den prisbelönta restaurangen med utsikt över havet. Här sover du i trevliga rum och vaknar upp till en härlig frukostbuffé som du kan avnjuta tills du tar förmiddagsbåten hem till stan igen.

En kort promenad från gästhamnen hittar du Grinda lanthandel med ett tillhörande café där du kan fylla på med det du behöver till både båtlivet och campingen. Passa på att ta en glass i solen och missa för allt i världen inte att köpa med dig en av deras välkända Grinda-limpor!

Framfickan ligger vid gästhamnen på den södra delan av ön. Här njuter du av en god lunch och tar en öl i solen på bryggan. På Framfickan kan du köpa lite enklare måltider, men de håller samma höga nivå på maten som på restaurangen på Grinda Wärdshus. Framfickan har även takeaway för den som hellre tar med sig maten och slår sig ner lite mer avskilt på en klippa vid vattnet.