Möja

Möja är en av de största öarna i Stockholms skärgård och ligger placerad i mellersta delen av skärgården norr om Värmdö. Möja kallas även för Stora Möja och är huvudön för ögruppen Möja-arkipelagen. Ögruppen består av Stora Möja, Södermöja samt ett antal mindre öar som är belägna omkring.

Möja har ingen vägförbindelse, och du kan ta dig till ön från centrala Stockholm med både Waxholmsbolaget och Strömma som har turer varje dag under högsäsong. Du kan även ta båten från Sollenkroka brygga på Värmdö om du vill ta en lite kortare båttur. Om du tar dig till Möja med egen båt finns det fyra gästhamnar att lägga till vid; Kyrkviken, Ramsmora, Löka och i Långvik. Sjömackar hittar du i Möja Ström, Berg och Långvik.

På Möja finns ungefär 300 åretrunt boende och de boende är framförallt centrerade i de små byarna Långvik, Ramsmora, Norrsundshage, Löka, Berg och Hamn. Många av Möjaborna arbetar som egenföretagare på ön inom bland annat turistservice under sommarmånaderna eller som hantverkare.

Möja är en av de skärgårdsöar som erbjuder mycket bra service året runt. Här finns bland annat flera matbutiker, restauranger, café, idrottshall, kyrka, skärgårdsgalleri, apoteksutlämning och en vårdcentral. Här finns dessutom både förskola och skola för de permanentboende barnen vilket har lockat många barnfamiljer att bosätta sig på ön.

Historia

På Möja har människor bott ända sedan Vikingatiden. År 1719 brändes dock alla öns byggnader ned i samband med rysshärjningarna och den enda byggnad som klarade sig var det lilla kapellet i byn Berg.

Sommarnöjen på Möja

På Möja upplever du en mycket vacker och genuin skärgårdsbebyggelse i äkta skärgårdsmiljö. Men om du är ute efter att sola och bada är Möja dessvärre inte rätt ö för dig. Det finns några platser där man kan bada från klippor, men här finns inga ordnade badplatser och de stränder som finns på ön är relativt otillgängliga och lämpar sig mindre bra för bad. När du besöker Möja finns istället en hel del andra aktiviteter att fördriva tiden med. Det finns fina vandringsstigar och det går att hyra cyklar i Berg och i Ramsmora om man vill se ön från cykelsadeln. För den som föredrar att ta sig fram på vattnet kan man hyra roddbåtar i Löka och kajaker i Bergs by.