Vaxholm

Vaxholm kallas även för skärgårdens huvudstad, och här bor cirka 11 000 människor året runt.

Vaxholmsbolaget och Cinderella har båttrafik från Strömkajen eller Nybrokajen i Stockholm och båtresan tar dig ungefär en timme. Du kan även ta buss 670 från Östra station som tar dig till Vaxholm på 45 minuter. Om du kommer med egen båt finns det en stor gästhamn på Vaxholm med all service du behöver.

Historia

Det har funnits bebyggelse på Vaxholm sedan 1200-talet och denna har under lång tid varit en betydande plats för Stockholms försvar. Den reguljära ångbåtsförbindelsen mellan Stockholm och Vaxholm kom igång runt år 1850. I samband med detta började allt fler människor ta sig ut till Vaxholm, byggde stora sommarvillor och tillbringade sina sommar här.

Sommarnöjen på Vaxholm

Vaxholm är en småstadsidyll med mysiga butiker, caféer och restauranger och har ett stort utbud året runt. Du kan ta en promenad i Norrhamnsområdet där du hittar den äldsta bebyggelsen från tiden kring förra sekelskiftet.

Ett besök på kastellet är ett måste! Ta båten över till Kastellet och Vaxholms Fästningsmuseum, och ta del av en 500 år lång spännande historia om försvaret av Stockholms skärgård. Gör också gärna ett restaurangbesök på historiska Waxholms Hotell som är beläget i hamnen med utsikt över Kastellet.