Semestra i skärgården

Att åka ut till en mysig skärgårdsmiljö är den perfekta minisemestern. Oavsett om du åker till skärgården med din partner för en romantisk sommarkväll eller med hela familjen för lite härligt friluftsliv, är det en upplevelse som kommer vara en av höjdpunkterna under din semester. Beroende på var i landet som du bor kan du dessutom komma ganska billigt undan. Det finns flera fina skärgårdsmiljöer i Sverige så du bör inte ha alltför långt till i alla fall någon av dem. Nedan listas några mysiga ställen för din semester i skärgården.

Stockholms skärgård

Vackra Stockholms skärgård är den svenska klassikern. En fantastisk miljö som är besöksvärd under såväl varma sommardagar, som sena kvällar och faktisk även under vintertid då du kan njuta av den stilla och lugna miljön.

Varför inte bygga en egen liten båt och köra ut till skärgårdens alla vackra öar för att utforska vilken du ska spendera natten på. Att bygga en båt är enkelt. Allt du behöver är en lämplig ritning, material som kan inhandlas på exempelvis Byggmax och en vilja att slutföra projektet. Om du inte vill bygga en egen båt inför skärgårdsäventyret går det givetvis att boka en båttur med en guide som tar dig med på en tur runt skärgården. Detta kan vara väldigt mysigt som en romantisk dejt med din partner. Tänk dig själv en mysig båttur där ni inte behöver tänka på något utan bara kan fokusera på att njuta. Kanske äta lite skaldjur och dricka några glas vin under båtturen. Därefter kan ni avsluta kvällen med att checka in på något lyxig skärgårdshotell på en av alla idylliska öar.

Bohusläns skärgård

Om du bor i de södra eller västra delarna av landet är Bohusläns skärgård en riktig pärla inför din nästa semester i skärgården. Filmstjärnan Ingrid Bergman hade denna stora idylliska plats som sin särskilda oas för avkoppling.

Bohusläns skärgård sträcker sig över ett stort område från uppe vid den norska gränsen ner till Hisingen vid Göteborg. Eftersom det är ett så stort område och det därför inte är möjligt att tala om det som en skärgård, utan flera, kan det vara lite svårt att veta exakt var man ska åka.

De platser som kan rekommenderas lite extra är framför allt Tjörn, Orust, Fjällbacka och Marstrand. Inte minst Fjällbacka är en riktig pärla med de många höga, rödskiftande klipporna som sticker upp ur havet. Det är inte för intet som Fjällbacka ofta kallas för “världens vackraste skärgård” av turistguider och i media. Om du ska åka till Bohusläns skärgård och vill slå dig ner vid en plats är det alltså Fjällbacka som borde vara det naturliga valet. Med det sagt är inte övriga skärgårdsområden fy skam heller. Mycket beror såklart på intresse och smak också. Om du är särskilt intresserad av segling kanske du föredrar Marstrand framför Fjällbacka. Om du är en riktig historiefantast kanske Orust lockar lite extra.