Skärgård och sommarkvällar

Det är ju de där sommarkvällarna man minns. Då luften är ljummen, vindarna mjuka och kompisarna eller kanske barnen sitter och grillar korv över öppen eld. Kanske ligger det i våra gener sedan grottfolkets tid? Även om ingen vet bestämt så är det något visst med eldens sprakande, gnistorna som flyger och flammorna som sakta förvandlas till glöd.

Grill eller brasa

Om det bara handlar om matlagning så kanske en grill är att föredra i de flesta fall. Det behöver inte vara en jättestor värstinggrill utan kan lika gärna vara en mindre portabel variant att ha med i båten när man åker ut i skärgården för avkoppling. Tänk på att även en grill blir väldigt het och att grillkolen absolut inte ska hällas ut hur som helst utan att vara ordentligt indränkta med vatten efter avslutad grillning.

Är det mysfaktor som står högst i prioritet är nog en brasa segrare alla dagar i veckan för de flesta. Det går förstås att helt enkelt umgås över en öppen eld utan några direkta matlagningsambitioner men många gillar ändå att grilla en korv eller några marshmallows för att ha något att pyssla med. Det gör liksom inget om korven är svart på ena sidan och rå på den andra. Det är mysigt ändå och man kan skratta så gott ihop om en korv inte alls vill bli grillad utan helt enkelt trillar ner bland de kvarvarande vedträna i ett gnistregn. Men för den som vill ha bättre resultat finns det mängder av tillbehör som gör det möjligt att laga mat på riktigt över en öppen eld.

Allemansrätt och brandrisk

I skärgården finns fantastiska möjligheter att dra nytta av vår svenska allemansrätt. Det är en rättighet men också skyldighet att ta ansvar och visa hänsyn. Periodvis kan det vara mycket stor brandrisk i skärgården och då ska man naturligtvis inte ens fundera över att tända en öppen eld utan väldigt noggranna förberedelser. Det måste finnas vatten i närheten, elden måste vaktas och efteråt är det extremt noggrann släckning som gäller. Eftersom det är många som gillar att laga mat över öppen eld finns det på många håll iordningställda eldplatser som uppfyller alla rimliga krav. Använd dessa i första hand.